GALILEO

GALILEO – izom-idegstimuláló készülék

Kisebb erőfeszítéssel- Kevesebb idő alatt- Jobb eredmények

Mindössze 10 perc alatt 45 percnyi „hagyományos konditermi” munkát tudunk elvégezni jelentősebb izzadtság nélkül! 
A Galileo használatával az edzőtermi, „statikus” izomzat helyett „dinamikus”, használható izomzatot fejleszthetünk!

Az első alkalom ingyenes, utána 9 alkalmas bérletet (90 perc) lehet rá venni chipkártya formában 10.000 Ft. Az ár, a mindenki számára személyre szabott edzéstervet is magában foglalja.

Működési elv

A Galileo billegő platós elve a természetes emberi mozgást, a járást utánozza, jelentősen felgyorsítva azt. A Galileo használata közben jelentősen megnő az izmokra ható gravitációs erő, ami fokozza az edzés hatékonyságát (30 Hz-en a gravitáció 22szerese hat!).
A billegés során bekövetkező sorozatos egyensúlyvesztés stimulálja az agyat. Az agy válaszként, parancsot ad a testhelyzet megtartásában résztvevő összes izomnak. Ezek gyors, egymás utáni összehúzódással/ellazulással korrigálják a testhelyzetet. A korrigálás az akaratunktól független reflex tevékenység segítségével történik.
A kimozdulások számát a kezelő panelen állíthatjuk be:15 Hz-ig még van ideje az izmoknak pihenni (lazítás), 15-30 Hz között az izmok folyamatosan tónusban vannak (edzés).
A kimozdulás mértékét a lábunk platón való elhelyezésével változtathatjuk (zárt láb kis mértékű, terpesztett láb nagy mértékű kimozdulás, intenzitás). 

A Galileo edzés összehasonlítása egyéb hagyományos edzés
módszerekkel

A Galileo edzés szignifikánsan különbözik minden hagyományos edzés módszertől!

1. A Galileo edzés során az egyéb módszerektől eltérően akaratunktól
függetlenül váltódik ki az izmok összehúzódása (feszülési reflex).
Az edzést végző személy nem tudja közvetlenül befolyásolni az izmai
működését, csak közvetve, az edzés intenzitásának megválasztásával,
amit az edzési célnak megfelelő frekvencia, amplitudó, testhelyzet,
izom feszítés és platón való mozgás változtatásával tud módosítani.

2. Egy másik meghatározó különbség, a Galileo edzés ciklusainak
ismétlési számában rejlik. Egy 25 Hz-en 3 percig végzett átlagos
edzés szakasz alatt 4500 izom kontrakciós ciklust (összehúzódás –
ellazulás) végez minden hajlító és nyújtó izom. A Galileo rendkívül
magas ciklus ismétlési száma olyan mérvű koordináció javulást
biztosít, amit egyéb edzési módszerekkel ilyen rövid idő alatt lehetetlen
elérni!

3. A Galileo természetszerű mozgásformája hatékonyan és élettanilag
érzékeny módon edzi az emberi testet, így az edzést végző személy
nem tudja befolyásolni a reflex alapú izom munkáját( nem tud lazsálni!).
A természetes mozgatóegység (izom /ín /szinovia / porc/ ideg)
önmagától optimalizálja a működését, ezáltal a koordinációs
rendellenességek sokkal gyorsabban és tartósabban javíthatók, mint
egyéb időigényes gyakorlatokkal.

Felhasználási területek: Rehabilitáció/ Fizikoterápia/ Sport és Fitness 
 
A Galileo-t kitűnő eredményekkel tesztelték :

– Európa és Amerika szerte sport és fitness központokban professzionális sport csapatok (pl.: baseball, kerékpár, labdarúgás stb.) és Olimpiai csapat ( pl.: síelés)
– Fizikoterápiában
– Emellett vezető tudósok folytatnak jelenleg is különböző klinikai tanulmányokat (Pl.: a Rusk – Rehabilitációs Orvosi Intézet New York-ban stb.) 

Főbb hatásai

1. Kapillarizáció fokozása:

A kapillárisok (hajszálerek) létesítenek kapcsolatot a vérpálya és a szövetek között, míg a vérpálya állandó, a hajszálerek föl/le épülnek az adott terület fizikai aktivitásának megfelelően. A kapillárisok száma döntően befolyásolja az izom tevékenységet és a rehabilitációt. Több kapilláris gyorsabb rehabilitációt (gyorsabb lesz a sérült szövetek eltávolítása és újraépítése), jobb izomteljesítményt (lassabban savasodnak, fáradnak el az izmok) eredményez. 

2. Reflex tevékenység fokozása –reakció időcsökkentés: 

Az egyik legfontosabb követelmény a sport tevékenységek során a gyors reakcióidő,
más néven a „reflex”, de a mindennapi életben is igen nagy a jelentősége például
az elesések elkerülése érdekében.
A reakció idő azon múlik, hogy milyen gyorsan szalad végig az idegimpulzus az izmok
és a parancsot kiadó központi idegrendszer között. A Galileo-val történő rendszeres edzéssel,
kihozható a genetikai maximum, hisz gondoljunk bele 30 Hz-es edzés során másodpercenként
(amíg azt mondjuk „egy”) harminc alkalommal teszi meg az utat az idegimpulzus az izmok
és a központi idegrendszer között! Jelentősen fokozható a sportolók reakció gyorsasága,
de idősebb emberek elesési kockázatát is nagyban csökkenthetjük a rendszeres Galileo-s edzésekkel. 

3. Aszimmetrikus edzés:

Az aszimmetrikus mozgás a két testfél egyenlőtlen terheléséhez vezet, aminek következtében a jobban terhelt testfél erőteljesebb kopásnak van kitéve. Az aszimmetrikus mozgás csökkenti a mozgás hatékonyságát és a szervezet gyorsabb elfáradását eredményezi. Az aszimmetrikus mozgást ellen-aszimmetrikus edzéssel tudjuk korrigálni, méréssel (Leonardo) megállapítjuk a két testfél közötti 100-os különbséget és aszimmetrikus edzéssel a gyengébb testfélt hozzáerősítjük a másikhoz. A rehabilitáció lényege is az aszimmetrikus mozgás, mert a funkciókiesés (nem használat) miatt elgyöngült végtagot edzés közben jobban terhelve hozzá erősítjük a másikhoz. 

4. Izmok erősítése, gyorsítása:

Az időegység alatt (másodpercenként 5-30) elvégzett nagy számú izom összehúzódás sérülés veszély nélkül jelentősen erősíti és felgyorsítja az izmokat. 

5. Koordináció javítás:

A testhelyzet megtartásában résztvevő összes izom egyszerre kap jelet(impulzust) az agytól, hogy a sorozatos kibillenések következtében kialakuló egyensúlyvesztéseket korrigálja, ennek következtében „megtanulnak az izmok együttműködni”, jobb lesz a térbeni mozgás, javul a mozgás összerendezettsége(koordinációja). 

6. Zsírégetés:

A rövid idő alatt kifejtett jelentős izommunka erőteljes zsírégetést végez. Az étrend kiegészítőkkel végzett zsírégetéssel szemben itt a zsír izommá alakul, ami további előnyökkel jár. Például eltüntethető a narancsbőr ( a zsírszövet alatti feszes izom kifeszíti a bőrt is). Figyelem! Az izom szövet tömege nagyobb mint a zsírszöveté, így nem biztos hogy a mérleg sokkal kevesebbet mutat, de mindenki megjegyzi, hogy „mennyit fogytunk” (alakformálás).

7. Méregtelenítés:

A méregtelenítés lényege, hogy a szövetekből a sejtek környezetében keletkezett méreganyagokat (anyagcsere melléktermékek) a hajszálereken keresztül a vérpályába juttassuk, ahonnan máj, vese és a verítékezés réven megszabaduljunk tőlük. A Galileoval végzett intenzív munka fölgyorsítja a méreganyagok szövetekből  véráramba történő juttatását.

8. Izületkímélő mozgás:

A Galileoval végzett edzés során nem történik komoly lengéscsillapítás( nem emeljük el a gravitáció ellenében a lábunkat , mint járás, futás közben), így izomfejlesztés közben nem terheljük az izületeinket, sőt a porcokat tápláló izületi nedvet bejuttatjuk (bepréseljük)a porcokba, ezzel segítve a visszaépítésüket.

9. Hormonális hatások:

A Galileoval végzett edzés növeli az endorfin (örömhormon) szintet, ami általános jó közérzetet biztosit. Fokozza a tesztoszteron (férfi nem i hormon ) szintet 7%-al, ami a szervezet erősítéséhez fontos, a növekedési hormon szintet 36%-al, ami a szövetek regenerálódásához elengedhetetlen és csökkenti a stressz hormon (kortizol) szintjét 32%-al.

A vibráció sémája és hatása a szervezetre

A Galileo az egyetlen, nemzetközi szabadalommal védett, olyan vibrációs eszköz, ami specifikusan egy irányú oszcillációs sémán alapul, a készülék müködési elve: egy központi alátámasztás mellett váltakozó bal-jobb, le-föl mozgás. Ez a mozgásforma hasonlít az imbolygáshoz. Az eszköz használata közben imbolygásnak megfelelő mozgás jön létre a medencei területen, ami két irányban hat: először is stimulálja a rehabilitáció során gyakran alkalmazott természetes, keresztirányú mozgásszervi sémát, másodsorban a paciens részéről aktív közreműködést igényel a helyzetmegtartásban.
A vibráció aktiválja az akarattól független izomfeszítő reflexeket (IMSR). Közismert, hogy a patella reflex esetében (amikor az orvos egy kis kalapáccsal rákoppint a térdkalács inára) a teljes reflex válasz ideje 40-50 ms, amiből 20-25 ms a felszálló és 20-25 ms a leszálló reflex válaszideje. Ez a 40-50 ms-nyi reflexív idő körülbelül 25-27 Hz-es frekvenciának felel meg. Ezen a frekvencián végzett gyakorlatok esetében aktiválódik az IMSR és percenként kb.1500 összehúzódás/ellazulási ciklust végeznek az izmok, ami fokozza a vérkeringést, ezzel is növelve a gyakorlatok hatékonyságát. Az erős pumpáló hatás következtében nagy mennyiségű oxigén dús vér áramlik a működő izmokba, ami képes „kimosni” belőlük az összes tejsavat és metabolikus mellékterméket.

Miért a Galileo?

A vibráció típusa és az általa végzett stimuláció

A Galileo billegő plató, szabadalommal  védett vibráció( libikóka szerű -jobb/bal váltakozás)
 a Galileo az élettani, természetes mozgásformát, az emberi járást imitálja. Járás közben az emberi test soha nem használja egyszerre a jobb és a baloldal azonos izmait, csakis felváltva! 
Egyéb vibrációs készülék- kizárólag le-föl mozgás.

Az egyéb eszközök által alkalmazott le-föl mozgás semmilyen természetes emberi mozgásformának nem felel meg, mivel az emberek nem ugrálnak két lábbal, mint a békák, vagy a kenguruk!

Hatása a törzs izmaira

Galileo- a libikókaszerű mozgásnak köszönhetően a Galileo a hát és a has izmait is hatékonyan dolgoztatja! A Galileo-val történő edzés alatt a plató billegő mozgása révén az erő a lábakon keresztül a törzsre is átadódik. A billegő mozgás folytán a medence ugyanúgy kimozdul helyzetéből, mint járás közben. A medencét a törzs izmai tartják folyamatosan anatómiai helyzetében, ezért a medence kimozdulása érinti a törzs izmait is. Ez az oka annak, hogy a Galileo-val végzett edzés a lábak mellett a hát és a has izmaira is hatékony.
   
Egyéb vibrációs készülék- nincs szignifikáns(kimutatható, jelentős) hatása a hát és a has izmaira.
   
Az egyszerű rezgésnek(vibráció), amit a le-föl mozgás hoz létre, nem mozdítja ki a medencét , így értelemszerűen nincs szignifikáns hatása a törzs izmaira.

Folyamatosan változtatható edzési paraméterek

A Galileoval történő edzés közben a frekvenciát (kimozdulások számát)  5- 30 Hz között, valamint az amplitudót (a kimozdulás mértékét) bármikor szabadon megváltoztathatjuk! Virtuálisan bármilyen frekvencia-amplitudó kombináció lehetséges. Az amplitudót a láb helyzetének megváltoztatásával módosíthatjuk, így az edzés intenzitását maga az edzést végző személy bármikor saját igényeihez igazíthatja. Ez a lehetőség bármilyen felhasználó számára alkalmassá teszi a Galileo használatát.  

Egyéb vibrációs készülék- néhány,(egy-két) fix frekvencia és amplitudó választható, ami behatárolja a nehézségi fokozatok(intenzitás) számát is. A néhány előre beprogramozott edzési opció nem elegendő a felhasználók széles körű igényeinek kielégítésére.  

Az erőátvitel reprodukálhatósága

A Galileo edzés közben a platóról az edzést végző személyre átvitt mozgás nagy pontossággal reprodukálható! A Galileo konstrukciója garantálja a tisztán szinuszoid (hullámszerű) erőátvitelt, ami független a platón álló személy testtömegétől.
Ez lehetővé teszi az edzés vagy kezelés során elért eredmények minősítését és összehasonlíthatóságát, amik alapvető követelményei a vibrációs tréning tudományos munkák során történő használatának.

Egyéb vibrációs készülék- gyakori a konstrukcióhoz kapcsolódó nem reprodukálható mozgás és erőátvitel. A konstrukcióból adódóan a platóról a testre történő erőátvitelének reprodukálhatósági hiánya a legtöbb vibrációs készüléket tudományos felhasználásra alkalmatlanná teszi, mert a velük elért eredmények megítélése nem eléggé objektív. 

A rezgések átvitele a fejre

A Galileo működési alapelvéből adódóan nincs jelentős rezgés a fejben! Ennek magyarázata, hogy oldalt váltó mozgása révén a törzs izmai kompenzálják (ellensúlyozzák) a medence billegését, így a rezgések nem jutnak feljebb a mellkas alsóbb régiójánál, hasonlóan a járáshoz, a mellkas és a fej stabil helyzetben marad.

Egyéb vibrációs készülék- a fej rezeg edzés közben. A le-föl mozgás következtében az egyéb vibrációs edző eszközök esetében a törzs nem képes a tisztán függőleges mozgást ellensúlyozni, így a rezgések átadódnak a fejre is.  

A Galileo bilaterális alternáló izomstimuláló eszköz. Nemzetközi szabadalommal védett technológia.
A Galileo dobogón rendszeresen végzett gyakorlatok megerősítik az izmokat, inakat, szalagokat és izületi tokokat. Az orvosi vizsgálatok és a klinikai gyakorlat a Galileo következő hatásait igazolták:
– növeli az izomerőt
– növeli az egyensúly- és koordinációs készséget
– csökkenti az elesések kockázatát
– csökkenti a fájdalmas izomfeszültséget
– csökkenti a hátfájást
– fokozza a mozgásképességet 
– gyógyítja a stressz inkontinenciát (stresszhez kapcsolódó vizelettartási rendellenességet)
– fokozza az arteriális keringést
– segít a görcsös, bénulásos és Parkinson-os esetekben
– fokozza a csontok erősségét

Használata javallott és előnyös:

 • mindenfajta idült mozgásszervi betegség, elváltozás esetében
 • időhiányos, inaktív(mozgásszegény) életmódot folytatóknak (managerek)
 • sportolók teljesítmény fokozására, sérülésekből való gyorsabb felépülésére
 • cukorbetegséghez kapcsolódó érszűkületek csökkentésére (fokozza az altest vérkeringését)
 • celullitis (narancsbőr) leküzdésére (csökkenti a bőralatti kötőszövetek zsírtartalmát, javítva a feszességét) 
 • vizelettartási zavar (incontinentia) –javítja a záróizmok működését 
 • renyhe bélműködés esetében fokozza a bélmozgásokat (székelési inger)
 • csontritkulás elleni harcban – fokozza a csontok visszaépülését és a mozgáskoordináció javítása révén csökkenti az elesési kockázatot 
 • „mozgásszegény teenagerek” izomzatának, koordinációjánk javítására

Figyelem !
A Galileo rendszert használók gyakran beszámolnak időszakos viszkető érzésről, amit a lábakba beáramló vér meg növekedett mennyisége okoz. Ez a hatás a tréning befejezését követően néhány perc alatt elmúlik, amint a lábak vérellátása normalizálódik.

Használata ellenjavallott:

 • mindenfajta heveny gyulladás, fertőzés
 • heveny sérülés, daganatok 
 • heveny trombózis
 • friss törések, belgyógyászati műtéteket követően
 • vesekő, epekő, hólyagkő
 • Implantátumok, térd-, csípő protézisek
 • terhesség
 • epilepszia, pszichés kórképek esetében