Spineliner

A Spineliner egy fejlett technikát képviselő diagnosztikai és terápiás készülék.
Az analitikus alkalmazás során (diagnosztika) a piezoelektomos szenzor (érzékelő) egy közepes erősségű perkusszív impulzust közvetít a gerincszegmensbe. A gerincszegmens (csigolyaköz) mobilitása (mozgathatósága) és rezonanciája az érzékelő fej által generált hullám formájában ábrázolódik. A tesztelési folyamat során begyűjtött elektronikus jeleket egy speciális szoftver raktározza és kiértékeli, majd jól értelmezhető formában megjeleníti a számítógép monitorán.
A kezelési alkalmazás során a terapeutának számos lehetőség áll a rendelkezésére, a spinális funkció korrekciójától, az izületi mobilizáción keresztül a lágy szövetek és a csigolya közti porcok kezeléséig.  

A Spineliner készülék
Kezelés közben

Alkalmazási lehetőségek

Diagnosztizálható:

 • a spinális szegmensek (csigolyaközök) funkciója
 • a csigolya közök (szegmensek) mozgásának korlátozottsága
 • az izmok állapota 

Kezelhető:

 • a nyaki és a háti fájdalom
 • csigolyaközti porcbetegségek
 • a feszültségből eredő fejfájás
 • izületek mobilizációja
 • arc fájdalom
 • izomfeszültség
 • fájdalmas csomók az inakban
 • beszűrődések
 • akupunktúrás pontok
 • trigger pontok
 • felpuhult izületi tokok
 • szédülés,
 • vállak fájdalmas mozgáskorlátozottsága
 • tenisz és golf könyök
 • fájdalmas „pokol sarkantyú”

Technológia

  A Rezonanciás /Rendszer –elmélet az energia konverzió fizikai jelenségén alapul, melynek során a kinetikus energia potenciálissá alakul, majd újból kinetikussá közben növekszik a rezonancia. A csigolya és az azt körülvevő képletek lengéscsillapító rendszerként működnek. A Rezonanciás /Rendszer –elmélet továbbá azon a tudományos elven alapul, hogy a lengéscsillapítás egy tudományos fizikai jelenség és mint ilyen mérhető és számszerűsíthető.
Az elemzés az impulzus meghatározásával kezdődik. Normál körülmények között 0,41 és 0,55 bar (6-8 psi) használatos. A készülék instant érzékeli a nyomás egyensúlyt a paciens és az érzékelő fej között, az impulzust egy piezoelektromos szenzoron keresztül adja le. A csigolya komplexum tompító koeficiensének inverz logaritmusa egy milivoltos jelként kerül tesztelésre, generálódik és rögzítődik. A piezoelektromos érzékelő fej az általa kiváltott, számítógép vezérelt impulzusra (ami gyorsabb mint az izmok védekezés képen kifejtett összehúzódása) adott reaktív erőt érzékeli és regisztrálja. Továbbá az izületek elemzése egy precíz , pontos ábra formájában is megjelenik. 

 A terápiás alkalmazás során a Spineliner igyekszik rezonanciát létrehozni a perkussziós (kopogtató) érzékelő fej és az adott izület között. A készülék kis behatású, nagy sebességű, periódusosan vezetett erőt alkalmaz, annak érdekében, hogy harmonikus mozgást hozzon létre az adott gerinc szegmensben, a csigolya egység rezonanciájának elérése révén. Amikor a számítógép  egymásután10 egyenlő mértékű „beütést „ érzékel, felismeri , hogy a csigolya elérte a legkisebb szintű merevségét és a perkusszió (kopogtatás) automatikusan leáll.
 Ez a technológia azonos azzal, amit a NASA az űrprogramja során, az űrhajók hűtésére használt külső kerámia borítás épségének ellenőrzésére használ. A repülés és a civil ipar is alkalmazza ezt a technológiát, a repülőgépek és a hídpillérek alkatrészeinek a „fémfáradás” szempontjából történő ellenőrzésére. Innen indultak a kutatások, amik a technológia emberi szervezetben történő felhasználhatóságához vezettek.

Spineliner

A piezoelektromos érzékelő és kezelő fej

   Előnyök:

 – minden részletre kiterjedő alkalmazás
 – objektív
 – „non invaziv” módszer
 – grafikus ábrázolás
 – a paciens számára is érthető kommunikáció
 – a terapeuta fizikai igénybevételét csökkenti
 – dokumentálható a paciens kórtörténete
 – lerövidíti a kezelések időtartamát
 – könnyen megtanulható

A Spinelinert, a váz-izomrendszeri fájdalmak objektív, szisztémás diagnosztizálására és kezelésére fejlesztették ki. A Rezonanciás /Módszer –elméletére és az Oszcillációs Impulzus Technikára alapozva harmonikus erőket indukál az emberi szervezet gerinc szegmenseiben és egyéb izületeiben.

Objektív diagnózis a Rezonanciás /Rendszer –elmélet és az Oszcillációs Impulzus Technika alkalmazásával:

A piezoelektromos szenzor által kiváltott és érzékelt reaktív erő, amit a számítógép által  vezérelt impulzus hoz létre, gyorsabb mint az adott régió izmainak összehúzódása  és az erre a behatásra adott válasza. Ezáltal a vizsgált izületről egy precíz, pontos képet kapunk. A szubjektív természete révén a palpációval (tapintással) nem tudjuk ugyanezeket az eredményeket elérni.

„Non invaziv” módszer

 A Spineliner  nem okoz a környezeti hatásoknál nagyobb behatást a szervezetre, mert a maximálisan alkalmazott erő nem haladja meg a 2,4 bar-t (35 psi) és a használt frekvencia is kisebb mint 12 Hz. Az alkalmazása általában fájdalommentes és nincs semmilyen káros sugárzása.

Grafikus ábrázolás

A dignosztikai  és a terápiás folyamat is grafikusan ábrázolható, megjeleníthető. A folyamat minden elemzési információja a számítógép képernyőjén könnyen érthető, értelmezhető formátumban megjelenik. A különböző csigolya szegmensek rezisztenciájának megfelelő amplitudójú hullámok, grafikusan a jobb áttekinthetőség érdekében azonos mértékű hasábokként jelenítődnek meg, ezzel összehasonlítható a különböző szegmensek (csigolyák) mozgathatósága. A frekvenciával mérhető a csigolyák közti porc (diszkusz) víztartalma(hydratációja-rugalmassága), az izület (csigolyaköz) funkciója és a környező izmok állapota. A hullámformák alakulása jellemzi a motoros egység folyadék mozgását (izületi nedv ?).

A paciens számára is érthető kommunikáció

 A megjelenítésnek köszönhetően az orvos egyszerű, jól érthető formában tudja elmagyarázni a paciensnek az állapotát, illetve a folyamat alakulását ( a kórtörténetet tudja szemléltetni).

A terapeuta fizikai igénybevételét csökkenti

Úgy a diagnózis felállítása, mint a terápia kivitelezése, minimális fizikai megterhelést jelent, ezért a terapeuta (orvos) igénybevétele jelentősen lecsökken. A paciens ülő helyzetben van, ami tovább könnyíti a helyzetet. Általában az egész diagnosztikai és terápiás eljárás nem tart tovább, mint 7-10 perc.

Dokumentálható a paciens kórtörténete

Annak köszönhetően, hogy mint a diagnózis, mint a terápia digitálisan generált, az adatok változása (a kórtörténet) folyamatosan dokumentálható, a különböző időpontokban végzett vizsgálatok, kezelések eredménye összehasonlítható.

 Lerövidíti a kezelések időtartamát

Hatékonyságának köszönhetően a Spineliner 7-10 percre csökkenti egy-egy beavatkozás időtartamát. Sőt a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a kívánt eredmény eléréséhez szükséges beavatkozások száma is lecsökken.

Könnyen megtanulható

A manuál terápiában járatos személyeknek a Spineliner  alapszintű használata egy fél napos szeminárium alatt megtanítható. A betanított személy, bizonyos mennyiségű gyakorlati tapasztalat megszerzését követően egy újabb szeminárium alatt haladó felhasználóvá válhat.

 A mozgó szegmens működési zavarának azonosítása 
 
Minden képernyő megjelenítés könnyen érthető formában mutatja meg az ellemzés során nyert információkat. A csigolya szegmens korlátozottságának megfelelő mérvű hullám formájú amplitudó, a képernyőn a könnyebb vizuális értelmezhetőség érdekében, grafikusan, minden csigolya szegmens mozgáskorlátozottságának megfelelő nagyságú hasáb formájában jelenik meg.

Ezután az adatok elemzése egy standard deviációs algoritmus segítségével történik meg. A számított standard deviációs profilon kívül eső, korlátozott mozgású csigolya szegmensek a képernyőn kiemelésre kerülnek. Ráadásul az adott szegmenshez tartozó kötőszöveti és lágy szöveti állapotokat jellemző hullámforma minden egyes tesztelt szegmens esetében megjelenítésre kerül. Minden egyes csigolyaszegmens esetében egy másik képernyő is lehívható annak érdekében, hogy a jobb, vagy bal oldali kitéréshez (kimozduláshoz) kapcsolódó mozgáskorlátozódás megjeleníthető legyen.

A paciens kórtörténetének szerkesztése, tárolása, visszanézése

Az elemzési és kezelési információk a paciens adatbázisában kerülnek szerkesztésre, tárolásra, így bármikor meg lehet jeleníteni, illetve visszanézni. 
A kezelés előtti és utáni állapotokat a könnyebb értelmezhetőség érdekében több színű grafikonok mutatják. A paciensek minden látogatásához megjegyzéseket lehet fűzni. A paciens kórtörténete papír formátumban is kinyomtatható. A nyilvántartott adatok kinyomtatása választható egérrel vagy érintő képernyős opcióval. Ugyancsak az egér egyetlen kattintásával vagy az érintő képernyő segítségével a gerinc egy-egy régiójára vonatkozó adatokat vissza lehet nézni. A különböző kijelzési lehetőségek az orvos számára lehetővé teszik az adatok gyors és rugalmas kezelését, áttekintését. Akár 6 látogatás adatait lehet egyszerre, párhuzamosan áttekinteni.

A kezelések eredményeinek valós idejű megjelenítése

Egy aktív, sávos grafikai megjelenítésű monitor mutatja a minden perkussziós impulzusra (beütés) eső erőt a kezelés folyamán. 

Impulzusok beállítása
A csigolyák mozgathatóságának mértéke szerint változik az impulzusok beállítása. Amennyiben a maximális csigolya mozgathatóságot az előre beállított maximális impulzus előtt elérjük, automatikusan leállnak a perkussziós impulzusok(beütések). A készüléknek ez a tulajdonsága lehetőséget ad a terapeutának arra, hogy a minimális erőt alkalmazza a számított harmonikus frekvencián, a maximális hatékonyság eléréséhez, az oszcilláló perkusszióval történő csigolya funkció korrekció vagy izület mobilizáció során. 

A paciens állapotának, állapotváltozásának könnyű és magabiztos kommunikációja 
Egy egyszerű , összefoglaló grafikai megjelenítést alkalmazva könnyen érthető formában tudjuk bemutatni a paciens állapotának alakulását. Meghatározható és beállítható az elérendő cél és a kezelés folyamata során időről időre nyomon követhető az állapot változása. A kezelés előtti és utáni állapot párhuzamosan megjeleníthető a monitoron. Egészség (állapot) megőrző tervet lehet készíteni és kommunikálni a paciens felé. A kezelés előtti és utáni állapotot összehasonlító elemzési lapot lehet kinyomtatni és kézbe adni a paciensnek. Az összefoglaló lap tartalmazza a kezelés paramétereit is, a beállított erőt és impulzus aktívációt. Egyéb megjegyzéseket is rá lehet írni az összefoglaló lap speciális rovatába.