XCT 2000

Háromdimenziós csontsűrűség és csontszerkezet mérés

Azzal a ténnyel, hogy a csontritkulás világméretű probléma, a legtöbb ember, már tisztában van. A megelőzés fontossága is közismert, sőt a fiatalkori vázrendszeri problémák is egyre nagyobb teret kapnak a tájékoztatásban. Különböző okok miatt mégis nagyon gyakran túl későn történik meg a baj felismerése. Ennek az a fő oka, hogy a csontritkulás sokáig „néma” marad, azaz nem mutat jól látható külső tüneteket. 

A „némaság” magyarázata abban rejlik, hogy a csontvesztés először a csontokat tápláló csonthártyától távol található belső, szivacsos csontállományban következik be (trabecularis csont szövet), mivel ott jóval több a változékony „élő szövet”. A csontok tömör, külső kéregállománya ami sokkal több „holt anyagot”(kalciumot) tartalmaz (corticalis csont szövet), sokáig elfedi a tüneteket, mivel szilárd alapot biztosít az érzékeny csonthártya számára, így fájdalom a csontritkulások esetében csak akkor fog bekövetkezni, amikor a csontvesztés eléri a kéregállományt is. 
 

A hagyományos csontsűrűség mérések nem tudják idejekorán kimutatni a szivacsos állomány csontvesztését, mivel két dimenzióban mérve (az eredményeket mg/cm2-ben kapjuk meg) nem tudják elkülöníteni a csont részeit, így csak a csont össz sűrűségéről kapunk képet, amiben a kevésbé változékony „holt szövet” sokáig azonos mennyiségű sugarat nyel el vizsgálat során. 

A legmodernebb technológiát képviselő háromdimenziós csontsűrűség és csontszerkezet mérő, valódi, térben történő mérést tesz lehetővé (az eredményeket mg/cm3-ben kapjuk meg), így lehetőség nyílik a két csontszövetféleség elkülönített mérésére. Ezáltal a szivacsos csontállomány vesztése már egészen korán akár 25-30 éves korban is kimutatható, így időben el lehet kezdeni a megelőzést. A készülék másik nagy előnye, hogy évek multán is mindig ugyanazon a helyen mér és a korábbi adatokkal összeveti a kapott eredményt, ez a funkció alkalmassá teszi a készüléket a megelőzés és a terápia eredményeinek követésére. Mindezen túlmenően a készülékhez csatlakozó számítógép a mért adatok alapján stabilitási indexeket (mutatókat) számol, amik a csontszövet tekerő és hajlító erőkkel szembeni ellenállására, azaz a csont törékenységére utalnak.

A készülék bár röntgensugárral működik, teljesen veszélytelen, mert mérés során a pacienst ért sugárterhelés nem haladja meg a környezetünkben mérhető háttér sugárzás mértékét. Bármilyen korú paciens, bármilyen gyakorisággal vizsgálható, a mérés egyedül terhesség esetén ellenjavallott. 

Összefoglalva:

– a készülék javallott:

 • gyerekek és fiatalok vázrendszeri fejlődésének ellenőrzésére
 • a csontvesztés korai( 25-30 kortól) felismerésére, főleg ahol genetikailag(szülők , nagyszülők csontritkulása!), vagy különböző gyógyszerek(szteroid, allergiaellenes szerek, kemoterápia stb.) szedése miatt indokolt (!)
 • a csontvesztés mértékének megállapítására csontszövetféleségekként 
 • a megelőzés és a kezelések eredményeinek rendszeres ellenőrzésére.
 • teherbeesés előtt, annak megállapítására, hogy nincs-e lappangó csontelváltozás, amit a terhesség súlyosbíthat
 • szoptatás alatt és után a csontrendszer ellenőrzésére 

– előnyei:

 • gyors, pontos, fájdalommentes, nem károsítja a szervezetet
 • egyetlen módszer, ami valós térbeni mérést végez
 • a képszerű megjelenítés jól értékelhető bárki számára
 • pontosan nyomon követhetők a csontszövetek változásai (trend analízis)
 • számszerűsíti a csontok törékenységét is

      A vizsgálat önköltséges, OEP által nem támogatott!