Egészségügyi protokoll  

             a magyar labdarúgók vázizom rendszerének optimalizálására

                          Sani-Prevent Mozgásszervi Program-

                            Útmutató a labdarúgók számára

                                             Bevezetés

 A magyar labdarúgás sikertelenségét okozó számtalan probléma közül az egyik legjelentősebb a labdarúgók nem megfelelő vázizom rendszere. Ezt támasztja alá az erős külföldi bajnokságokba kikerülő magyar játékosok példája, akik viszonylag rövid idő elteltével gyakran sorozatos sérüléseket szenvednek, így nem tudnak csapataik stabil tagjává válni. Ugyancsak erre utal az a tény is, hogy a fiatalabb korosztályokban, ahol a fizikai állapot még nem annyira dominál a magyar csapatok lépést tartanak a nemzetközi élmezőnnyel, a lemaradás később következik be, amikor már egy dinamikusabb, sokkal nagyobb fizikai igénybevételt követelő játék- stílus kerül előtérbe. A modern, atletikus futball követelményeinek, csak a tökéletes vázizomzattal rendelkező sportoló tud hosszú távon eleget tenni. Az elégtelen fizikális állapot a játék egészére kihatással van, például a sokat emlegetett „magyar önbizalom hiány” egyik fő oka is ebben keresendő. Gondoljunk bele, hogy mit érez egy magyar játékos, amikor a játék első perceiben kiderül, hogy a vele szemben játszó sokkal gyorsabb, robbanékonyabb, erősebb futballista. Ettől kezdve az ellenfél minden áron való megakadályozása marad az egyetlen eszköze, azaz a rombolás, így már nem meri a saját játékát játszani, az építkezésre nem marad ideje, energiája.

  A magas szintű teljesítmény erős igénybevételt jelent, mondhatjuk, hogy az élsportolók szervezete „borotvaélen táncol”, percről-percre az egészségüket, sajnálatos módon, mint azt az utóbbi időben bekövetkezett tragikus események mutatják, az életüket teszik kockára. Ahhoz, hogy a sérülésveszélyt a minimálisra csökkentsük, a szervezetet tökéletesen föl kell építeni, ki kell szolgálni. A jelen tájékoztató e célból kíván prezentálni egy lehetséges alternatívát, a gyakorlatban hasznosítható modellt. A leendő sportolók esetében már 6-7 éves életkortól, amikor a gyors növekedés beindul érdemes a programot elkezdeni, mert az átlagos étrend az esetek túlnyomó részében nem képes ezt a gyors növekedést kiszolgálni. A vázizom rendszer felépülése, megerősödése sok esetben nem képes lépést tartani a növekedés ütemével, aminek az eredménye különféle deformitások kialakulása: gerincferdülés, csípőcsont kimozdulás, térdelváltozások, X láb, O láb stb. Ezek a deformitások jelentősen befolyásolják a sportteljesítményt, fokozzák a sérülés veszélyt és rontják a későbbi egészségi állapotot. A programunkban használt étrend- kiegészítőkkel mintegy „svédasztalszerűen”  minden mikroszerkezeti tápanyaggal kiszolgáljuk a szervezetet , így a vázizom rendszer lépést tud tartani a gyors növekedéssel és a szervezet eleget tud tenni a sporttevékenységből adódó nagyobb kihívásnak. A Galileo billegőplatós egésztest vibrációs készülékkel minden korosztályban jelentősen javítható az izmok teljesítménye, pubertáskor előtt alkalmazva az inak, szalagok terhelhetőségét is jelentősen fokozhatjuk. Az inak, szalagok képezik a gyenge láncszemet” a mozgás szervrendszerében, a legsérülékenyebbek, átlagban a testtömeg háromszorosát bírják ki terhelésben, ennek fokozása pubertáskor után már nem lehetséges, a pubertáskor előtti Galileo alkalmazással akár a testtömeg ötszörösére is fokozhatjuk, ami jelentősen csökkenti a későbbi sérülés veszélyt.  

 Elmondható, hogy programunkban (a Sani-Prevent Mozgásszervi Program- SPMP) a tudomány legkorszerűbb eszközeit és készítményeit alkalmazzuk, amik a világ számos pontján az élsportban már bizonyítottak. Az újszerűség az együttes, saját koncepció szerinti alkalmazásban rejlik, ami még hatékonyabbá teszi az egyes elemeket.

A téma jobb érthetősége érdekében a következőkben néhány tudományos információt igyekszem közérthetően átadni.

                                Az élő szervezetek „ lengéscsillapító „ rendszere

 Az élő szervezetek alapvető tulajdonsága a helyváltoztatás, ami mozgással valósul meg. Mozgás közben különböző sokkhatások érik a szervezetet, melyek károsíthatják az élő szöveteket. Minél intenzívebb, összetettebb a mozgás, annál erőteljesebben károsíthatja a szöveteket, szerveket. Ezen károsító hatások ellen az élőlények speciális „lengéscsillapító rendszerrel” védekeznek.

 A „lengéscsillapító” rendszer alapját az élőlények szabad szemmel nem látható un.  mikroszerkezete adja. A jobb érthetőség kedvéért képzeljünk el egy embert, mint egy szivacsbábut, ami nem egységes (homogén)szerkezetű, hanem a különböző szerveknek, szöveteknek megfelelően más-más típusú (lazább –tömörebb) szivacs adja az alapját. Ezt nevezzük kötő-támasztószöveti váznak, ami alapot, alátámasztást ad a különböző életműködést végző sejteknek (izom, máj, tüdő, szív stb.), szöveteknek és egyben tartja az egész szervezetet. Bármilyen típusú (lazább-tömörebb) is legyen ez a szivacsszerű váz (mátrix), alapvetően két fő alkotója van: 

          –  egy durvább, sodrottkötél-szerű rugalmas rostokból (elasztikus rostok) álló térháló, ami stabil és a szervezet alakját, alátámasztását adja

          –  és egy jóval finomabb, változékonyabb (sérülékenyebb) térháló az un. glükózamin-mátrix, ami az előző, rugalmas térháló üregeit tölti ki.

 Ez utóbbi kézujjszerűen elágazó, egymáshoz kapcsolódó glükózaminoglikán (összetett fehérje-szénhidrát) molekulákból áll. A glükózaminoglikán molekulák szabad elágazásai megkötnek egy-egy víz molekulát, így létrehozva a sejtek közötti rendezett vízteret, aminek döntő szerepe van az életműködést végző sejtek anyagcseréjében , életben tartásában. Köztudott, hogy az emberi szervezetnek kb. 65-70 %-a vízből áll, aminek egy jelentős része, mintegy 30-35%-a nem a sejteken belül, hanem a sejtek között található. A sejtek között található víz nem lötyög szabadon, mintha egy kancsóban lenne, hanem az előbb említett sejtek közötti alapállomány , a glükózamin-mátrix tartja rendezett formában. A hajszálereken keresztül a tápanyagok és az oxigén ehhez a „rendezett-víztérhez” jutnak el, ahonnan a víz mint oldószer továbbítja az életműködést végző sejtekhez. A sejtek anyagcseréje során képződött salak, ill. méreganyagok valamint a széndioxid ugyanezen az útvonalon jut vissza a véráramba. Ebből kitűnik, hogy egy jól működő szervezetnek mennyire fontos része az ép glükózamin-mátrix és a rendezett víztér. 

 A mozgás közben keletkező rezgéseket mikroszerkezeti szinten a két térháló (rugalmas rost és glükózamin) közvetítésével a rendezett víztér tompítja.  A rezgések tompítása közben a víztér is mozog ( „ a belső óceánunk hullámzik”), áramlik, mintegy átmossa a sejtek környezetét ezzel segítve a táplálásukat és méregtelenítésüket( segíti a sejtszintű anyagcserét). 

  Szabad szemmel látható (makro-szerkezeti ) szinten a lengéscsillapítást a szervrendszerek ,a szervek és azok felfüggesztései végzik. A szervek felfüggesztése szalagokkal, savós lemezekkel történik, amik a mell illetve hasüregen belül stabil helyzetben tartják a szerveinket. A legnagyobb teher azonban a vázizom rendszerre nehezedik. A vázizom rendszer alapját a mozgás passzív szervei a csontok és izületek /porcok, szalagok, inak/ adják. A mozgást magát az aktív szervek az izmok végzik. A vázizom rendszer minden eleme rendelkezik valamilyen szintű rugalmassággal. Ennek mértékében mozgás közben, terhelés alatt sorozatosan deformálódik, majd visszanyeri eredeti alakját. Tulajdonképpen ezek a deformitások és alakvisszanyerések végzik a lengéscsillapítást. A deformitás legkisebb mértékű a csontok esetében, ezt a mozgás közbeni deformitást az izmok feszessége (tónusa) hozza létre és „mikrostrain”-ben(mS) mérjük. 1000 mS az adott csont 0,01%-nyi összenyomatásának felel meg. Az izületek környékén már jóval nagyobb erők hatnak, így a lengéscsillapítás mértéke is sokkal nagyobb, ezért az izületeket alkotó szövetek sokkal rugalmasabbak kell legyenek, sokkal nagyobb deformitást kell kibírniuk. A legnagyobb terhelést a csontok(izületi végek) felszínét borító(üveg vagy hialin) porcok kapják. Az izületek stabilizálásában résztvevő belső szalagok, az izületeket körülvevő izületi tok, az izület tokokat erősítő tokszalagok és az izületek körüli izmok, inak is mind részei a lengéscsillapító rendszernek, sőt az izületek üregeit kitöltő izületi nedv (synovia) is. Az izületi nedv (síkosító, kocsonyásító anyag), amellett, hogy segít a lengéscsillapításban, segíti a porcfelszínek egymás fölötti könnyed elmozdulását, csökkenti a súrlódást, kopást. Azonban a legfontosabb feladata mégsem ez, hanem a porcok, szalagok, vagyis az izületet alkotó rugalmas képletek táplálása. Ezekben a rugalmas képletekben nincsenek vérerek, amik táplálnák, ezért táplálásuk az izületi nedvben található mikro- szerkezeti tápanyagok (elsősorban glükózaminoglikánok ) révén történik. Lengéscsillapítás során „pumpaszerűen” beszívják magukba, majd kinyomják magukból az izületi nedvet, ami biztosítja a folyamatos visszaépüléshez szükséges anyagokat.

 A rájuk ható mechanikai hatásnak fontos szerepe van a csontok és porcok folyamatos föl-le építésében. A lengéscsillapítás során, ahol túl nagy a deformitás, apró mikrotraumák, sérülések jönnek létre a csont illetve porcszövetben. A sérült szövetek feladatellátó képessége csökken, ezért a bontó sejtek ( csontbontó -oszteoklaszt , porcbontó- chondroklaszt) eltakarítják, lebontják azokat. Helyükre-amennyiben elegendő mikroszerkezeti tápanyag áll a szervezet rendelkezésre az építő sejtek (csontépítő -oszteoblaszt, porcépítő -chondroblaszt) új, működőképes szövetet építenek. Ez a csont- illetve porcanyagcsere. Ahhoz, hogy egyensúly legyen (ugyanannyi épüljön, mint amennyi lebomlik) a legfontosabb építőanyagok – glükózaminok és kalcium hidroxyapatite- folyamatosan, kellő mennyiségben rendelkezésre kell hogy álljanak. A legjelentősebb természetes glükózamin forrás a tengeri puhatestűek fogyasztása, ami kontinentális népek esetében (mint a magyarok) igen csekély, így a mozgásszervi problémák egyik fő kiváltó oka a népesség glükózamin hiányos táplálkozása. A másik fő ok a relatív kalcium hiány, ami azt jelenti, hogy a szervezetbe hiába jut be elegendő elemi kalcium (sajt, tejtermékek, ásványvíz stb.) ha ezt a szervezet maga nem tudja kellő mértékben beépülésre kész formává (kalcium hidroxyapatite) alakítani. Az átalakítás mértékét az adott egyén genetikai képességétől függ, sajnos a magyar lakosság kb. 70-80% -a nem képes kellő mértékben ezt az átalakítást elvégezni. Ezt a hiányosságot (relatív kalcium hiány) az étrendünk kész kalcium hidroxyapatite-el való kiegészítésével tudjuk kivédeni. A mozgásszervi problémák harmadik fő oka pont a mozgáshiánya, a mozgásszegény életmód. A csontok, porcok és egyéb rugalmas elemek megfelelő mértékű folyamatos visszaépítéséhez- mint az előbbiekből kitűnik- megfelelő mértékű mechanikai behatás is szükséges (a porcok pumpaszerű táplálása, csontok feszültsége stb.). 

 Sérülések, elfajulások esetében a szervezet lengéscsillapító rendszere kisebb nagyobb mértékben károsodik. A rugalmas rost és a glükózamin mátrix szerkezete sérül, a rendezett víztér rendezetlenné válik(ödéma), a működő sejtek ellátása, méregtelenítése zavart szenved (fájdalom) csökken a mozgásképesség azaz kialakul a mozgásszervi probléma, amit heveny (gyorslefolyású) vagy idült (elhúzódó) gyulladás kísér. A rehabilitáció az előbbi folyamat visszafordítását jelenti. Fő feladatunk, a roncsolt, sérült szerkezetek mielőbbi eltávolítása és a működőképes normál mikro- és makroszerkezet visszaépítése. Ehhez elengedhetetlen az adott terület vérellátásának, keringésének a biztosítása. A sérült vagy elfajult területeken felborul a keringés, a szöveti törmelékek- mikrotrombusok, fibrin darabkák, zsír természetű anyagok –csökkentik a hajszálerek átjárhatóságát, amit tovább fokoz külső nyomásával a rendezetlen víztér (ödéma). Akár a hajszálerek teljes elzáródása is létrejöhet. Sok esetben (nagyobb kiterjedésű elváltozás) sebészeti beavatkozásra is szükség van a roncsolt, elfajult szövetek eltávolítására és az anatómiai viszonyok visszaállítására. Többnyire azonban különböző helyileg, vagy általánosan alkalmazott gyulladáscsökkentő szerek, rehabilitációs módszerek alkalmazása sikeres, elegendő.  

                                Sani Prevent Mozgásszervi Program

 A fentiek figyelembevételével alakítottuk ki a Sani- Prevent Mozgásszervi Programunkat (SPMP) melynek elemei külön-külön a világ minden pontján használatosak, de együttes alkalmazásuk eredeti, saját koncepció.

A SPMP keretében:

 • a korai felismerést, 
 • a folyamatok nyomon követését (monitorozását)
 • valamint a romlás lassítását, sőt ha lehetséges különböző funkcionális étrend kiegészítők adásával és a kiegészítők beépülését segítő speciális tréninggel történő visszafordítását tűztük ki célul. 

  A korai felismerést a szűrő vizsgálatainkon használt XCT 2000 perifériás computertomográf biztosítja.  

 Ez a csúcstechnológiás készülék a csontsűrűség pontos mérése mellett, a csontszerkezet ellenőrzését, elbírálását is lehetővé teszi. Az egyetlen készülék típus jelenleg, ami valódi térbeli(3Dimenziós)mérést tesz lehetővé, így képes külön-külön megmérni a kétféle csontszövet(kéreg és szivacsos) sűrűségét. Szivacsos csontállomány vesztés bármely életkorban bekövetkezhet, aminek fontos szerepe lehet a különböző izületi bántalmak kialakulásában. Ennek tisztázása döntően befolyásolja a mozgásszervi problémák elleni védekezés sikerességét. Az XCT 2000 legnagyobb előnye az, hogy a vizsgálat alapján pontosan meg tudjuk mondani, hogy a különböző izületi problémák hátterében van-e bármilyen csontelváltozás! 

   A készülék használata indokolt:

            –    fiatal korban a gyors növekedés idején (10-18 éves kor)

 • középkorúak esetében (30 éves kortól) a csontvesztés beindulásának mielőbbi felderítésére
 • idős korban a csontvesztés mértékének ellenőrzésére
 • minden életkorban izületi bántalmaknál annak kiderítésére, hogy a probléma kialakításában a csontoknak van-e szerepe (van-e szivacsos csont állomány vesztés).     

  A veszélyeztetett korcsoportok esetében: 14 és 20 év között mindkét nemben, valamint nőknél 35 év fölött, férfiaknál 45 év fölött évente érdemes a vizsgálatot elvégezni. Egyébként, ha az egészségi állapot nem indokolja, 2-3 évente célszerű ellenőrző vizsgálaton részt venni.

 A vizsgálattal nem csak azt tudjuk megállapítani, hogy szükség van-e porc, vagy csontépítő alkalmazására, hanem az optimális adagolást is beállíthatjuk, valamint az ismételt vizsgálatokkal a termékek beépülését, hatékonyságát is ellenőrizhetjük. Erre a készülék „Trend” funkciója ad lehetőséget, ami azt jelenti, hogy a mérések mindig ugyanazon a helyen történnek (viszonyítási pont használatával) és a térbeli megjelenítés pontos képet ad a csontban történő változásokról.

 A vizsgálat veszélytelen, „noninvaziv” kategóriába tartozik, annak ellenére, hogy RTG sugárral működik, mivel az alkalmazott sugárdózis nem haladja meg a környezetünkben állandóan jelenlévő háttérsugárzás mértékét.

A csontok és porcok rugalmatlansága esetén a „Seatone”- újzélandi taréjos zöldkagyló kivonat tartalmú kapszulát adjuk, ami magas glükózamin tartalma révén visszaállítja a kötő-támasztó szövetek rugalmasságát, így jelentősen javítva a szervezet mozgásképességét.

 Csontvesztés esetében „Sani-Prevent csontport” javaslunk, ami beépülésre kész formában (kalcium hidroxyapatit) tartalmazza a kalciumot, valamint a csontépítő sejtek tevékenységét serkentő BMP(bone morphogenic protein) is tartalmazza.

 Termékeink természetes alapúak, ezért alkalmazásuk veszélytelen semmilyen mellékhatás, vagy kölcsönhatás nem ismeretes, előállításuk a legszigorúbb nemzetközi gyógyszer szabványok előírásainak betartásával történik.—

 A termékek beépülését ”Galileo” – billegő platós, teljes test vibrációs izom-ideg stimuláló készülékkel –segítjük. A csontépítéshez a beépülésre alkalmas anyagok mellett arra is szükség van, hogy folyamatosan meghatározott mértékű feszültség legyen a csontokban, amit az izmok feszessége(tónusa) biztosít. A Galileon történő edzéssel közvetlenül is elérhetjük a csontépítéshez szükséges feszültséget, de közvetve az izmok erősítése révén tudunk igazán jelentős csontépítést elérni

A Galileo segíti a kapillárisok kiépülését( az egyéb vérerekkel szemben, melyek stabil anatómiai helyzettel bírnak, a hajszálerek, más néven kapillárisok a használatnak megfelelően leépülnek –fölépülnek. A kapillárisok mennyisége felelős az izmok jól használhatóságáért, mert ezek a hajszálerek teremtenek kapcsolatot a sejtek közvetlenkörnyezete és a keringési rendszer között. Kellő számú kapilláris esetén elegendő tápanyag és oxigén jut a sejtek környezetébe és onnan könnyen távoznak a káros anyagcsre termékek és a széndioxid) , így az edzőtermi, „statikus” izomzat helyett „dinamikus”, használható izomzatot fejleszthetünk!

Működési elv: a készülék folyamatosan kimozdít egyensúlyi helyzetünkből, ezzel aktiválja az akaratunktól független helyzetmegtartó reflexeinket, ami jelentős izommunkát eredményez, az izületek különösebb megterhelése nélkül!

Minden, a helyzet megtartásában résztvevő izmot megmozgat, az izmok egyszerre kapnak impulzust, így javítja az izmok közötti, izmokon belüli koordinációt, az egyensúly megtartását, a mozgás összerendezettségét.  

. ——

Az izomfejlesztésben elért eredményeket a „Leonardo” izomdinamikai mérő eszközzeltudjuk ellenőrizni. Segítségével mérhető az izomerő, a munkavégzés együttesen a két lábra, valamint külön-külön a jobb illetve bal lábra, a két láb közti %-os eltérés, a súlypontemelkedés és a robbanékonyság, valamint a fitt index és a mozgás hatékonysága. A mért eredményeket össze tudjuk hasonlítani az európai átlaggal. A mérések segítségével optimálissá tehetjük a Galileoval végzett edzésmunkát vagy rehabilitációt.  

 —–

Spineliner:

A Spineliner egy fejlett technikát képviselő diagnosztikai és terápiás készülék.

Az analitikus alkalmazás során (diagnosztika) a piezoelektomos szenzor (érzékelő) egy közepes erősségű perkusszív impulzust közvetít a gerincszegmensbe. A gerincszegmens (csigolyaköz) mobilitása (mozgathatósága) és rezonanciája az érzékelő fej által generált hullám formájában ábrázolódik. A tesztelési folyamat során begyűjtött elektronikus jeleket egy speciális szoftver raktározza és kiértékeli, majd jól értelmezhető formában megjeleníti a számítógép monitorán.

A kezelési alkalmazás során a terapeutának számos lehetőség áll a rendelkezésére, a spinális funkció korrekciójától, az izületi mobilizáción keresztül a lágy szövetek és a csigolya közti porcok kezeléséig.  

 Alkalmazási lehetőségek

Diagnosztizálható:

 • a spinális szegmensek (csigolyaközök) funkciója
 • a csigolya közök (szegmensek) mozgásának korlátozottsága
 • az izmok állapota 

Kezelhető:

 • a nyaki és a háti fájdalom
 • csigolyaközti porcbetegségek
 • a feszültségből (feszülés?) eredő fejfájás
 • izületek mobilizációja
 • arc fájdalom
 • izomfeszültség
 • fájdalmas csomók az inakban
 • beszűrődések
 • akupunktúrás pontok
 • trigger pontok
 • felpuhult izületi tokok
 • szédülés,
 • vállak fájdalmas mozgáskorlátozottsága
 • tenisz és golf könyök
 • fájdalmas „pokol sarkantyú”

Egyéb termékek:

Seatone Sport Restart- sérülések megelőzése és sérülésekből történő gyorsabb felépülés érdekében a kagyló kivonat mellett tartalmaz még két természetes aminosavat(Prolin, Glycin), melyek a kötőszövetek rugalmas rostjait javítják.

Seatone Sport Endurance Extra- a sportolók , managerek, idősebb emberek állóképességének fokozására a kagyló kivonat mellett tartalmaz még kreatint (izmok jobb energia ellátása) és spirulina algát ( hatására a szövetekből gyorsabban felszabadul a széndioxid így lassabban fáradnak).

 A Galileo főbb felhasználási területei- sport és egyéb sérülések rehabilitációja, sportolók képesség fejlesztése -első sorban „gyors izmok”, súlypont emelkedés , koordináció- izmok általános karbantartása managerek számára, ”narancsbőr” és „úszógumi” leküzdése, inkontinencia stb. 

                                  Egészségügyi protokoll 

                            A 6-18 éves labdarúgók számára

Évente: 

XCT 2000 pQCT csontszerkezet vizsgálat

Negyedévente: 

Leonardo-izomdinamikai mérés- edzettségi állapot és funkcionális szimmetria ellenőrzése

Spineliner-SpineScan gerinc vizsgálat és ha szükséges korrekció

Hetente:  

 Két-három alkalommal képesség fejlesztés egyéni edzésterv alapján a Galileo –billegő platós egésztest vibrációs készülékkel

Naponta:

2-4 percben edzés előtt bemelegítés, edzés után levezetés a Galileo –billegő platós egésztest vibrációs készülékkel

Seatone Sport Restart  és/vagy Endurance -1 kapszula / 20 megkezdett testtömeg kg

Sani Prevent csontpor- 1 kapszula/ 20 megkezdett testtömeg kg

                 Dr. Kocs Mihály

                         SPMP programgazda

Sani-Prevent Mozgásszervi Központ

Székesfehérvár , Prohászka u. 42/A

T: 22 506 415 ; F: 22 505 416   

www. saniprevent.hu  sani@saniprevent.hu   

IX. Budapest , Tűzoltó u. 78-80. T: 06 30 433 6073

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük